[:nl]’On Tour’ in het Noorden[:]

[:nl]Een beetje een thuiswedstrijd, maar ach, dat mag ook wel eens. Gedurende februari en maart 2016 is Sarah op zoek naar ‘wie doet wat’ op het Wad in opdracht van de Waddenacademie. Op het Wad wordt al eeuwenlang gevist, het Wad en de visserij horen bij elkaar. Waar komt die heerlijke garnalencocktail bij de paasbrunch vandaan? Juist, de Waddenzee. Je Zeeuwse mosselen? Geboren en getogen in de Waddenzee. En ga zo maar even door.

Maar wie vangt die vis, en hoe? Waar heeft de visser van tegenwoordig allemaal mee te maken? Gebiedssluitingen, ruimtelijke claims, baggerwerkzaamheden en zandsuppletie, een sterk veranderd ecosysteem sinds ingrepen als het afsluiten van de Zuiderzee en Lauwerszee… Wie vertegenwoordigen de belangen van de visser, gezien het feit dat hij/zij doordeweeks op zee zit?

De huidige situatie in de visserij wordt gedomineerd door een complexiteit van regelgeving, convenanten, belangenorganisaties en beschikbaarheid van natuurlijke hulpbronnen. Voor een buitenstaander moeilijk te doorgronden, maar zelfs voor hen die dicht op het vuur zitten is het soms lastig om de grote lijnen te blijven zien.

Een leuke uitdaging dus, waarbij persoonlijke gesprekken aanvulling geven op beschikbare data en onderzoeken. Met de kop in de wind op naar de kust![:]